Boeken kunnen zoveel inspiratie geven. Boeken met bijvoorbeeld prachtige foto’s of tekeningen. Maar er zijn ook boeken die jou als kunstenaar stimuleren, die je leren om op een andere manier te kijken of denken. In dit artikel deel ik de boeken die mij hebben geholpen om creatiever te worden.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel boeken te vinden over creativiteit en wat mij betreft kun je ze grofweg indelen in twee categorieën: het creatieve denkproces en het creatieve creatieproces. Bij het denkproces gaat het om anders kijken naar een probleem of product, zodat je tot een totaal nieuw idee kunt komen. Bij het creatieproces gaat het om het maken van iets: een schilderij, ketting of wat dan ook. Je kunt hierbij het creatieve denkproces gebruiken, maar je kunt je ook richten op het maken van iets op jouw unieke eigen manier, zonder dat het een totaal nieuw idee is.

Natuurlijk komen bij het creatieve proces vaak beide processen om de hoek kijken. Het kan ontzettend nuttig zijn om te weten hoe je tot goede nieuwe ideeën kunt komen, maar ook hoe je creatieve gewoontes kunt opbouwen. De boeken die ik heb uitgekozen gaan vooral over het creatieproces.

Mijn favoriete boeken:

1. The artist’s way van Julia Cameron

Dit boek uit 1992 is een klassieker en heeft al heel veel mensen geholpen om een creatiever leven te leiden. Het bestaat uit een 12-weken programma waarbij je elke week informatie krijgt en een aantal opdrachten. De belangrijkste onderdelen zijn de ‘morning pages’ en kunstenaarsafspraakjes. Dit boek heeft mij veel gebracht en ik heb jarenlang de morning pages gedaan. Door dit boek leer je creatieve gewoontes opbouwen en je onderzoekt gedachten die je tegenhouden.

2. Steal like an artist
3. Show your work
4. Keep going

– Austin Kleon

Austin Kleon schrijft zeer toegankelijke boeken die elk 10 tips beschrijven om creatiever te zijn. De boeken zijn speels geschreven en hebben ook leuke illustraties. Steal like an artist is zijn eerste boek en mijn favoriet. Austin geeft mij altijd het gevoel dat creatief bezig zijn zoveel makkelijker is dan ik denk. Het zijn kleine boekjes vol aanmoediging, heerlijk om te lezen.

Steal like an artist biedt een andere blik op creativiteit. Show your work gaat over naar buiten treden met wat je gemaakt hebt. Keep going gaat over hoe je kunt doorzetten, in een wereld vol afleiding.

5. The line van Keri Smith

Dit boek is net wat anders dan de vorige vier boeken. Keri Smith maakt creatieve doe-boeken die je stimuleren om iets te gaan doen. Haar bekendste boek is ‘wreck this journal’, met op elke pagina een nieuwe opdracht die je kunt uitvoeren met het boek. Mijn favoriete boek van haar is ’the line’, omdat het een heel simpel principe neemt (een getekende lijn), en je stimuleert om deze lijn steeds weer anders te zien en te maken. Ontzettend leuk om mee bezig te zijn, het geeft je het gevoel dat niet alles heel serieus hoeft te zijn.

Nog veel meer boeken…

In mijn kast staan nog veel meer boeken, maar deze 5 zijn mijn favoriet, de boeken waar ik steeds naar teruggrijp. Andere boeken die ook in mijn kast staan: ‘Hoe creativiteit werkt’ van Jonah Lehrer en ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert. En het blijft heerlijk om naar de bibliotheek of boekhandel te gaan en nieuwe boeken te ontdekken.

Wat zijn jouw favoriete boeken over creativiteit?