Aan het einde van je dag of week kom je er achter: het is weer niet gelukt om tijd te vinden voor dat leuke creatieve project. Je hebt wel ontzettend veel dingen van je to-do lijst afgestreept, maar voor de leuke dingen heb je geen tijd gehad. Herken je dit? In dit artikel geef ik je 9 tips om meer tijd vrij te maken voor je creatieve projecten. 

1. Pas je verwachtingen aan

Wat zie jij voor je als je aan creatief bezig zijn denkt? Als jij iemand voor je ziet die urenlang in een flow zit en achter elkaar kan doorgaan, think again! Natuurlijk is het heerlijk om zo lang achter elkaar te kunnen schilderen of tekenen, maar voor de meeste mensen is dit niet haalbaar. Als jij elke keer weer hoopt zolang de tijd te hebben, maar dit lukt niet, is dit elke keer weer een teleurstelling. 

Besef dat je in 5 of 20 minuten al heel veel kunt doen. Bepaal dan wat voor jou nu haalbaar is.

2. Vind een passend moment

Jouw dag ziet er anders uit dan die van je buurvrouw, daarom is het belangrijk om te kijken naar jouw agenda: wanneer heb je wat tijd over voor creativiteit? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar wat past bij jou. Ik ben zelf een ochtendmens en vindt het heerlijk om ’s ochtends te schrijven of te tekenen. Schilderen kan ik de hele dag door doen, maar schrijven werkt echt niet goed ’s avonds. Wat werkt voor jou? Soms is het nodig om wat uit te proberen voor je weet wat goed werkt. 

3. Plan je creatieve momenten

Als je een passend moment gevonden hebt, zet dit dan in je agenda. Maak er een terugkerend item van, dagelijks, om de dag, of een keer per week. In het begin kan het even zoeken zijn, maar zodra je een ritme gevonden hebt gaat het steeds meer vanzelf.

4. Organiseer je materialen en ruimte

Niets vervelender dan al je tijd te moeten besteden aan het zoeken en klaarzetten van de juiste spullen, of gefrustreerd raken omdat je favoriete potlood nergens te vinden is. Zorg dat je spullen georganiseerd zijn, zodat je ze heel makkelijk kunt pakken. Hierdoor neem je drempels weg en heb je meer tijd voor creativiteit. Ik heb zelf bijvoorbeeld al mijn aquarel-spullen bij elkaar liggen in een lade: de kwasten, verf en masking fluid liggen op een plek die ik makkelijk kan bereiken. Alles wat ik nodig heb, kan ik binnen een minuut pakken. 

5. Kies de juiste projecten

Er zijn zoveel creatieve mogelijkheden en je kunt eindeloos op Instagram of Pinterest rondkijken om uit te zoeken wat je zou willen maken. Zorg dat je meer tijd aan het creatieve proces besteedt dan naar het zoeken van een leuk project. Neem daarom wat tijd om goed na te denken over wat je wilt maken en of je hier de juiste materialen voor hebt. Je kunt ook een lijst maken met ideeën of plaatjes op Pinterest, zodat je dit makkelijk erbij kan pakken. 

6. Zet je telefoon uit

Zorg dat je op alle manieren niet gestoord kunt worden. Dit is een moment voor jou alleen en laat je daarom niet afleiden. Als je constant gestoord wordt met meldingen en appjes, is er minder tijd over voor jouw creatieve proces. Daarnaast kun je ook niet goed in een flow komen.

7. Neem je project mee onderweg

Er zijn genoeg creatieve projecten die je mee kunt nemen terwijl je met de trein of bus reist, of als je bepaald werk aan het doen bent. Vergelijk het met de doodles die veel mensen tijdens het bellen tekenen, maar nu kun je bijvoorbeeld een klein tekeningetje maken. 

8. Pas je prioriteiten aan

Zelf val ik vaak in dezelfde valkuil: het is niet zo dat ik te weinig tijd heb, maar de verkeerde dingen eerst ga doen. Voor mij is dat altijd het huishouden. Meestal heb ik wel de vloer gestofzuigd, maar niet geschilderd…  

Begin je dag eens met iets creatiefs, met iets dat voor jou belangrijk is, in plaats van iets dat moet.

9. Stop met een andere activiteit

Je kunt natuurlijk ook nog een stapje verder gaan: stop helemaal met bepaalde activiteiten. Laat iemand anders ze doen, of doe het helemaal niet. Bepaal wat je kunt laten liggen of minder vaak kunt doen en doe dit niet meer. Nu heb je echt meer tijd! 

Ik hoop dat deze tips jou kunnen helpen om meer tijd vrij te maken voor jouw creatieve proces.