Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de kracht van meditatie. Waar het eerst gezien werd als iets zweverigs, wordt steeds duidelijker dat het veel positieve effecten heeft op lichaam en geest. Maar kan het ook invloed hebben op jouw creativiteit?

Meditatie is niet proberen om geen gedachten te hebben, maar het er laten zijn van deze gedachten. Je oordeelt niet, je bent aanwezig. Dit is iets wat ook waardevol is voor jouw creativiteit.

Meditatie en creativiteit kun je op meerdere manieren met elkaar combineren. Hieronder drie manieren waarop meditatie jou kan helpen.

1. Mediteer terwijl je kijkt naar iets wat je gemaakt hebt

Je kijkt vaak vol oordelen naar de dingen die je gemaakt hebt. Het is mooi, het is niet mooi. Het kan beter want je ziet elke fout. Als je mediterend kijkt naar je creatie, kunnen die oordelen er nog steeds zijn, maar zie je dat het oordelen zijn. Je ziet ineens dingen die je eerst niet zag, het geeft je een blik die opener is. Zo kun je meer genieten van wat je hebt gemaakt.  

2. Mediteer voor je begint

Stress is iets wat veel mensen op dagelijkse basis ervaren. Als je vanuit je werk of andere werkzaamheden direct over gaat naar het maken van iets, doe je dit niet altijd vanuit ontspanning. Iets ‘moet nog even af’, je bent met je gedachten heel ergens anders en niet bij wat je maakt.

Ik ken dat zelf ook heel goed. Als ik een tijdje niets gemaakt heb, stuur ik mezelf op een gegeven moment naar mijn atelier: ‘en nu ga je iets maken’. Dat doe ik dan ook, maar niet vanuit ontspanning. Meestal ben ik niet tevreden met wat ik dan maak, omdat er druk op zit. 

Het kan helpen om eerst een kort moment voor jezelf te nemen, een moment van rust. Even tot jezelf komen, voordat je begint met iets maken. Je zult merken dat je dan een hele andere mindset hebt als je begint met maken. Je kunt natuurlijk ook een dansmeditatie doen, of elke andere vorm van meditatie. 

3. Mediteer terwijl je creëert

Terwijl je dingen aan het maken bent, kun je met je gedachten aan de andere kant van de wereld zijn. Boodschappenlijstjes, afspraken die je de volgende dag hebt, noem maar op! Als je met je aandacht bij je handen kunt blijven, bij wat je aan het maken bent, bij de stappen die je neemt om tot een eindresultaat te komen, kun je in ontspanning zijn. Je ziet wat er gebeurt en kunt reageren op waar je tevreden over bent of juist niet. Het maakt je ook losser van oordelen over wat je maakt.