Vakantie is een tijd om niets te doen. Maar misschien houd jij niet van niets doen en neem je liever wat creatieve spullen mee op vakantie.

Deze vakantie wil ik graag mijn aquarel-schilderspullen meenemen, maar ik neem liever niet te veel mee. Hoe doe ik dat? In dit artikel lees je mijn tips voor het meenemen van een kleine creatieve reisset op vakantie.

Voorbereiding

Als je thuis gaat tekenen of schilderen, kun je gewoon uit de kast pakken wat je nodig hebt of waar je op dat moment zin in hebt. Op vakantie kan dat natuurlijk niet en daarom is het handig om van tevoren na te denken over wat je wilt gaat doen op vakantie. Je wilt niet te veel meenemen, maar zeker ook niet te weinig.

Als eerste begin je met het kiezen van het medium. Wil je tekenen, aquarel schilderen, of misschien pastelkrijt gebruiken? Ik kies voor aquarelverf.

Daarna is het belangrijk om een paar keer thuis dit materiaal te gebruiken, zodat je weet wat je allemaal nodig hebt. Ik vergeet zelf steeds dat ik keukenrol of wc papier nodig heb en daarom is dit handig om te doen.

Reismateriaal

Er is heel veel reismateriaal beschikbaar, zoals een kleine aquarelverfdoos met 12 napjes. Mijn grote set heeft 48 napjes en neemt veel meer plek in. Ik neem dus mijn kleine set mee. Dit geeft mij ook een extra uitdaging omdat ik veel meer kleuren zelf moet mengen.

Ander bekend reismateriaal is een waterpenseel(water brush). Dit is een kwast waar je water in kan doen en hierdoor hoef je geen bekers voor water mee te nemen. Ik heb meerdere soorten uitgeprobeerd maar tot nu toe vind ik ze niet prettig werken: de kans op vlekken is groot en ze schilderen helemaal niet fijn. Daarom besluit ik om mijn eigen penselen mee te nemen, maar wel een beperkte hoeveelheid.

Omdat penselen kwetsbaar zijn, heb ik een kokertje nodig om ze in te kunnen doen. Ik heb overal gezocht, maar nergens kon ik iets vinden wat compact en handig is. Daarom maak ik zelf een koker van een stevige kartonnen koker en een dopje van een vitaminepotje. Past precies!

Natuurlijk heb je ook papier nodig. Veel aquarelpapier is aan drie kanten gelijmd en hierdoor kun je direct schilderen op dat papier. Helaas is dat niet het geval met het kleinste blok, een blok met papier in ansichtkaart-formaat. Ik wil graag ansichtkaarten maken, dus dit papier gaat mee. Dit betekent wel dat ik een klembord nodig heb en schilderstape om het vast te maken. Ook neem ik een geodriehoek en bekers voor water mee.

Pennen

Tekst op een ansichtkaart maakt je kaart helemaal af. Daarom is het handig om een paar pennen mee te nemen:

  • Een vulpotlood voor het tekenen van figuren of letters
  • Mijn favoriete zwarte fineliner (micron 03). Deze is watervast, ideaal voor aquarel!
  • Een dikkere zwarte stift, voor het tekenen van dikkere lijnen. Van het merk stabilo, helaas niet watervast.
  • Een zwarte brush pen van Ecoline. Hiermee kun je mooie (grotere) letters maken.
  • Een witte gelpen. Voor het schrijven van tekst, of het tekenen van details op de kaarten.
  • Een dikke witte pen of stift. Ik gebruik een acryl marker van Molotov, 4 mm.
  • Maskeervloeistof in pen vorm. Pebeo drawing, 0,7 mm. Ideaal om snel meerdere lagen in je schildering te krijgen, geeft erg leuke effecten!

Overige benodigheden

Vergeet niet om bekers voor water mee te nemen en keukenrol, zakdoekjes of wc papier.

Doe alles in een mooi doosje of etui, en je bent klaar om op vakantie te gaan!