Sinds ik de naam ‘De Imperfecte Kunstenaar’ heb gekozen, hebben al een aantal mensen gevraagd of ik niet perfectionistisch ben. En ze wijzen me er soms op dat ik iets heel perfectionistisch aan het doen ben. Mag ik dit dan niet meer? Mag De Imperfecte Kunstenaar, perfectionistisch zijn?

Tijdens het ontwerpen van mijn visitekaartje kom ik verschillende soorten perfectionisme tegen: ik wil een visitekaartje dat ik een langere tijd kan gebruiken, ik wil dat het goed leesbaar en begrijpelijk is, enz! Het is goed om hier wat tijd voor te nemen en niet in één keer een ontwerp af te maken. Na een dag of week zie je weer andere dingen die belangrijk zijn of waar je eerst niet aan gedacht hebt.

Maar ja, wanneer is het ontwerp af en klaar voor drukken? Ik merkte bij mezelf dat er een ander soort perfectionisme naar boven kwam dat mij tegenhield en zorgde dat ik het drukken laat uitstellen. Ik twijfelde of het kaartje goed is, ik vroeg allerlei mensen om advies en durfde geen definitieve keuzes te maken. Ik twijfel aan mezelf!

Is er een oplossing voor perfectionisme? Ik denk het wel maar dat er verschillende oplossingen zijn die op verschillende momenten goed werken. Nu was er een duidelijke oplossing: een deadline. De visitekaartjes zijn snel nodig, dus ik moest wel klaar zijn met het ontwerp.

Ook ik heb soms last van perfectionisme. Maar dat kaartje, dat is toch wel mooi geworden