Perfectionisme is er in vele vormen en het verschilt per persoon (en moment!) hoe dit zich uit. In dit artikel ga ik dieper in op verschillende vormen van perfectionisme en hoe je kunt merken dat je hier last van hebt. Ook geef ik wat tips om met het perfectionisme om te gaan. 

1. Je begint nooit

Je hebt een nieuw idee voor een schilderij of tekening en je bent helemaal enthousiast. Je ziet het voor je, je hebt zin om er aan te beginnen. Toch doe je dit niet meteen en dan verdwijnt het idee langzaam naar de achtergrond: je maakt het nooit…

Je eerste idee is geweldig, maar er ontstaan twijfels en je ziet obstakels. Dingen waarom het toch niet zou werken, waarom jij het toch niet kan. Of je gaat online zoeken en ziet dat tientallen mensen je voor zijn geweest en ook zoiets hebben gemaakt. Zij kunnen het toch veel beter.

Tips voor jou:

 • Lees het boek ’stel like an artist’ en besef dat er niets unieks is in deze wereld: alles is al eens gemaakt.
 • Probeer je niet te richten op de obstakels en bedenkingen die je hebt, maar ga het gewoon doen.
 • Jij bent de enige die het op jouw manier kan maken!

2. Je bent eindeloos aan het prutsen tot het perfect is

Andere mensen beginnen wel, maar eindigen nooit een project. Of je maakt het wel af, maar met eindeloos gefriemel er aan. Uiteindelijk ben je niet tevreden met het eindresultaat

Tips voor jou:

 • Leg je project even weg en kijk pas de volgende dag naar je project. Je kunt dan ineens hele andere dingen zien en misschien verandert je mening ook.
 • Iets hoeft niet in één keer af te zijn. Je mag het de volgende dag, maand of misschien wel een jaar later weer oppakken!
 • Kijk vanaf een paar meter afstand, wedden dat het er dan heel anders uitziet? 

3. Je raffelt iets af

Je begint aan je project, bent lekker bezig, en dan… raffel je het af. Je hebt er geen zin meer in, misschien omdat je een nieuw idee hebt, of omdat je innerlijke criticus spreekt. Het is toch niet mooi, ik ben te moe, enz.. 

Tips voor jou:

 • Ook hier geldt: Je hoeft het niet in één keer af te maken! Als je merkt dat je het snel wilt afmaken en je hierdoor fouten maakt of onnauwkeuriger wordt, neem dan een pauze.
 • Ga expres langzamer schilderen of tekenen. Hierdoor word je vanzelf rustiger.
 • Ga over op een groter, vrijer project: een schilderij waar je grote vlakken kunt schilderen, of kunt kliederen. Wissel je projecten af en je zult misschien merken dat je weer wat meer energie krijgt voor je eerste project. 

4. Je verandert je stijl

Perfectionisme kan zich ook nog uiten op een andere manier: je maakt niet meer wat jij mooi en belangrijk vindt, je richt je op wat anderen mooi vinden. Je schildert dingen na (overigens niets mis mee!) en durft niet meer zelf iets te bedenken en maken. Je richt je op de uiterlijke wereld, op andere mensen, in plaats van op jezelf. 

Tips voor jou:

 • Lees het artikel ‘6 tips voor meer inspiratie’ op dit blog voor andere vormen van inspiratie.
 • Gebruik een tijdje geen social media om inspiratie op te doen, volg ook even geen cursus met nieuwe technieken. Begin met iets simpels zoals een kleur of vorm die je interessant of mooi vindt.
 • Maak iets na, maar doe het op jouw manier: jouw kleuren, of kies een hele andere stijl.