Inspiratie is iets magisch: je hebt het, of je hebt het niet. Vanuit het niets krijg je ideeën, die geniaal zijn en waar je direct iets mee kunt. Als je het hebt is het heerlijk, maar het kan heel frustrerend zijn als je geen inspiratie hebt. Kan het misschien ook anders? Er zijn genoeg manieren om ideeën te krijgen, je hoeft niet altijd te wachten tot je inspiratie hebt. Er zullen altijd periodes zijn dat je minder inspiratie hebt, het is fijn om dan toch aan de slag te kunnen. Hieronder volgen 7 manieren om meer inspiratie te krijgen (of om te gaan met het feit dat je geen inspiratie hebt). 

1. Combineer elementen

Een veelgebruikte methode om tot nieuwe ideeën te komen, is het combineren van (random) elementen. Een schoen en een vogel, een bierflesje en een boek, een lamp en een vliegtuig. Maak een beeld hiervan in je hoofd, of verzin een verhaaltje. Hoe gekker, hoe beter. Dit is een hele leuke oefening om te doen, omdat je kunt spelen met gekke beelden. 

Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is met Story Cubes. Dit zijn negen dobbelstenen met allerlei verschillende plaatjes erop. Je gooit de dobbelstenen en moet dan een verhaal verzinnen met de verschillende plaatjes. Dit is een makkelijke manier om je los te maken van vaste ideeën en je nieuwe inspiratie te geven. Je kunt dit ook met kinderen doen, zij vinden dit geweldig! 

2. Werk met beperkingen

Gebruik maar drie kleuren
Schilder zonder kwast
Teken op een papiertje van 3 x 3 cm

Dit zijn allemaal voorbeelden van het jezelf opleggen van beperkingen. Dit geeft je misschien geen geniaal idee, maar het zorgt ervoor dat je los komt van je huidige methodes. Je moet het nu echt even anders doen en vaak ontdek je hierdoor een andere manier die ook heel leuk is, of waar je misschien wel heel goed in bent. 

3. Begin!

Ben je eindeloos aan het wachten op inspiratie? Stop daarmee en begin gewoon. Neem je favoriete potlood of kleur verf en maak random vormen. Kijk of je iets herkenbaars kunt zien in de vormen en ga hiermee verder. 

Als je blijft wachten op inspiratie, is de kans groot dat er niets gebeurt. Begin dus eens voor je inspiratie hebt, grote kans dat de inspiratie vanzelf komt.

4. Wacht niet op een groot idee

Niet alles wat je maakt hoeft geweldig, prachtig of uniek te zijn. Een deel van wat je maakt is oefenen en uitproberen, dit hoeft niet altijd mooi te worden. Als je wacht op geweldige ideeën, negeer je vaak kleine, ook interessante ideeën. Speel eens met deze kleine ideeën, misschien ontstaat er wel een serie van kleine ideeën die bij elkaar passen. 

5. Kijk NIET online

Het is zo verleidelijk: even op Instagram, Pinterest of YouTube kijken voor inspiratie. Er is zoveel te vinden, dat moet jou toch wel inspiratie geven? Misschien geeft het je wel ideeën, maar waarschijnlijk breng je er veel meer tijd door dan je zou willen, tijd die je dan niet kan besteden aan het uitvoeren van je ideeën. Misschien ken je ook wel dat onbestemde gevoel als je een tijdje daar hebt rondgekeken? Het gevoel dat alles al gemaakt is, of dat anderen alles veel beter kunnen dan jij. Je krijgt daardoor juist minder goede ideeën. 

Kijk eens een tijdje niet online voor inspiratie, zoek andere bronnen of maak een wandeling in de natuur. Onderzoek wat je zelf interessant vindt om te maken. 

6. Laat los

Als je heel hard probeert om inspiratie te krijgen, lukt het vaak niet. Zelf krijg ik vaak inspiratie als ik aan het wandelen ben en mijn gedachten alle kanten op gaan. Andere mensen krijgen inspiratie onder de douche, of net voor ze in slaap vallen. Inspiratie kun je niet afdwingen en daarom is het beter om het los te laten. Gebruik een van de andere tips om in actie te komen.